• Wpisów: 1068
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 16:47
  • Licznik odwiedzin: 82 051 / 3168 dni
 
darkbeauty
 
Notka o takim a nie innym tytule, bo właśnie na taki kwas się zdecydowałam.

Kwas salicylowy zaliczany jest do grupy kwasów BHA i w produktach do stosowania domowego zazwyczaj używany jest w stężeniach poniżej 2% [aczkolwiek oczywiście można sobie ubełtać i mocniejszą miksturę].
Złuszczają łagodniej niż kwasy AHA, co znaczy, że po ich użyciu rzadziej przytrafiają się efekty uboczne typu pieczenie, swędzenie, itp.
Kwas ten działa przeciwzaskórnikowo, bakteriostatycznie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie i złuszczająco.
Dzięki tym właściwościom dobrze sprawdza się w pelęgnacji skóry z problemami trądzikowymi:
* przenika przez warstwę sebum i oczyszcza pory
* przyspiesza gojenie ognisk zapalnych, zmian trądzikowych, etc.
* zapobiega tworzeniu nowych wyprysków

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.